Vaše omiljeno kino

Molimo odaberite omiljeno kino, time će pretraga na Cineplexx.hr biti prilagođena vašem odabiru.

Preskoči

Vaše omiljeno kino

  • Cineplexx City Center one East
  • Cineplexx City Center one Split

"Pobješnjeli Max: Divlja cesta" - Zanimljivosti iz pozadine

12.05.2015

Filmom Pobješnjeli Max: Divlja cesta George Miller nas uvodi u svijet koji je poludio i u kojem su ceste ratište. Upoznajemo ljepotu i kaos postapokaliptičnog svijeta koji je stvorio i slijedimo put tajanstvenog Cestovnog ratnika koji njime luta.
Miller je oduvijek zamišljao film koji je jedna velika potjera od početka do kraja: „Akcijske filmove zamišljam kao vizualnu glazbu, a ovaj film je nešto između ludog rock koncerta i opere i želim da gledatelji budu zalijepljeni za stolce i potpuno poneseni ludom vožnjom i likovima koji vode priču.“

- Stotine umjetnika dizajniralo je autentični svijet, a korištene su tisuće rekvizita i kostima. Logistički pothvat bez presedana uključivao je izgradnju 150 ručno slaganih vozila koja su vožena pustinjama

- George Miller je za pisanje scenarija kontaktirao Brendana McCarthyja, umjetnika i autora stripova i animatora koji mu je godinama slao svoje radove. Time je počela suradnja na konceptualnoj viziji, da bi na kraju Miller pitao zapanjenog obožavatelja da s njime sudjeluje u pisanju scenarija.

- Kako bi se ispravila ranija ograničenja u snimanju vozila i scena u pokretu, izrađen je terenac s V-8 motorom s kamerom na kranu sa žiroskopom, što je omogućilo snimanje svih kutova i scena iz svih smjerova.

- Kako je u Pustopoljini manje uvijek više, a Gibson i njegovi suradnici su radili na tome da se sve može prepoznati i da se može vidjeti kronologija propadanja, filmaši su se upustili u stvaranje povijesti, hijerarhije, sustava vjerovanja i resursa svakog od raznih plemena koja vidimo u filmu. Na taj je način detaljno razrađen njihov govor, držanje, maske, plemenska obilježja, kostimi, alati, oružje i vozila i to sve je napravljeno do najmanjih detalja.

- U brojnim scenama akcije koje se odvijaju u Pustopoljini sudjelovalo je čak 150 kaskadera, a s obzirom na opseg projekta i zahtjevnost nekih scena, neki su dobili uloge i zapravo su odradili cijelo snimanje.

- Za lokacije, nakon što su proputovali pola planete, filmaši su se vratili u Australiju gdje su namjeravali snimati, no dogodila su se dva nevremena s rekordnim padalinama i to više nije bilo moguće, pa se nastavila potraga za mjestom gdje nema opasnosti da se dogodi nešto slično i odabrana je Namibija i filmska je ekipa sve, uključujući 150 vozila, prebacila s istočne obale Australije na zapadnu obalu Afrike. I dok je Pustopoljina zapravo pustinja u Namibiji, za Citadelu je korišten niz setova izgrađenih u Namibiji, Sydneyu i Cape Townu.


- Skoro 150 automobila, kamiona i motora posebno su izrađeni za film Pobješnjeli Max: Divlja cesta. Neki su rezultat mašte ljubitelja motora i automobila Petera Pounda, dok su svi izašli iz radionice Colina Gibsona. Dizajnirani su na način da se uklapaju u priču i da mogu izdržati mjesece vožnje u teškim pustinjskim uvjetima.
Najveća zvijezda među vozilima je slavni Interceptor, vozilo koje je zaštitni znak Cestovnog ratnika – crni 1974 XB Ford Falcon Coupe. Jedno od najvrjednijih vozila ima Furiosa i to je njen tzv. War Rig, strašan stroj pun šiljaka i kostura koje unosi strah gdje god se pojavi. Podloge ovog vozila su čehoslovačka Tatra te Chev Fleetmaster.
Uz njih, brojna su druga vozila koja možemo vidjeti, a koja su posebno prilagođena za film, pa su tako među njima Cadillac Devilles (1959.), pa je tu jedva prepoznatljivi Chevrolet coupe, pa kamion Fargo (1940.), brojni motocikli marke Yamaha, produljena limuzina marke Mercedes, Volkswagen ili slavna Buba i brojni drugi poznati modeli.

Film "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" možete pogledati u svim Cineplexx kinima od 14. svibnja!

Za sve koji žele više

Postanite ponosni vlasnik Cineplexx Bonus Carda i uživajte u pogodnostima!

Na događanje

KINO ZA SVAKU OBITELJ

U Cineplexxu City Center one Split predstavljamo FAMILY FILM CLUB VIKEND + cijenu od 3,90€ (29,38 kn)!

Na događanje

Kupite svoje ulaznice on-line!

Kupujte kino ulaznice iz udobnosti vlastitog doma!

Na događanje