Vaše omiljeno kino

Molimo odaberite omiljeno kino, time će pretraga na Cineplexx.hr biti prilagođena vašem odabiru.

Preskoči

Vaše omiljeno kino

  • Cineplexx City Center one East
  • Cineplexx City Center one Split

Održana 88. dodjela najprestižnije filmske nagrade

29.02.2016

Los Angeles, 28.01.2016. - Sinoć je održana 88. dodjela jedne od najprestižnijih filmskih nagrada. Oscar za najbolji film 2016. godine dodijeljen je filmu "Spotlight" .

Nakon što su kritičari u siječnju “Spotlight“ proglasili za najbolji film godine (Critics Choice Awards), ostvarenje Toma McCharthyja nagrađeno je i Oscarom. Riječ je o drami u čijem se fokusu nalazi skandal koji je istraživala novinarska redakcija "The Boston Globe", vezan za zlostavljanja koja su se odvijala pod okriljem katoličke crkve.

Oscar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospio je u ruke Alejandra G. Iñárritua za film "Povratnik" . Ovogodišnji najveći favorit bio je nominiran u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

U utrci za najbolju mušku ulogu našao se Leonardo DiCaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hugha Glassa u “Povratniku“ osvojio prvog Oscara u svojoj karijeri. Može se reći da su sinoć na njega bili usmjereni svi pogledi, s obzirom na to da ljubitelji filma već godinama negoduju što slavni glumac nije dobio priznanje koje, prema njihovom mišljenju, itekako zaslužuje. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Brie Larsson za nastup u filmu "Soba". Larsson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u vanjski svijet.

Alicia Vikander dobila je Oscara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u "Dankinji" . Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Einara Wegenera koji promjenom spola postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje - glumici je ovo prva nominacija za Oscara, koja joj je donijela i prvu pobjedu. Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rylance za film "Most špijuna" . I Rylance je ove godine prvi put nominiran za Oscara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama.

Najveće iznenađenje večeri definitivno je bio "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Mad Max: Fury Road), koji je briljirao u tehničkim kategorijama i "pokupio" sve "male" Oscare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka. Nagrada za najbolje adaptirani scenarij pripala Adamu McKayju i Charlesu Randolphu za "Oklada stoljeća" (The Big Short), dok su Oscara za najbolji originalni scenarij dobili Tom McCarthy i Josh Singer za film “Spotlight”. Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio "Povratnik" (The Revenant), a Oscar za najbolje filmske efekte dodijeljen je filmu "Ex Machina".

Sam Smith, koji je priznao da je pjesmu za film "Spectre" napisao za "dvadesetak minuta", dobitnik je Oscara za najbolju originalnu pjesmu za skladbu "Writing's On The Wall" . Prvi put u karijeri, legendarni Ennio Morricone je dobio nagradu za najbolju pjesmu i najbolju glazbu za "Mrska osmorka" (The Hateful Eight). Oscara za najbolji kratki animirani film osvojio je film “Bear Story”, dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodijeljena filmu "Izvrnuto obrnuto" .

Za sve koji žele više

Postanite ponosni vlasnik Cineplexx Bonus Carda i uživajte u pogodnostima!

Na događanje

KINO ZA SVAKU OBITELJ

U Cineplexxu City Center one Split predstavljamo FAMILY FILM CLUB VIKEND + cijenu od 3,90€ (29,38 kn)!

Na događanje

URONI U SVOJ SVIJET KINA!

Prijavi se na newsletter i primaj personalizirane novosti o svojim omiljenim filmovima i događajima!

Na događanje